Friday, September 4, 2015

Sup Hamchoi Ikan


Bahan2nya:
 1 keping tauhu(dibelah 4)
ham choi@ sayur masin (dihiris)
3 biji tumatu(dibelah 4)

3 inci halia(dihiris memanjang)
2 biji bawang merah (dihiris)
 Ikan (Ikan apa saja pun boleh) 
1 peket santan/ dibancuh dengan 1 gelas air
Daun ketumbar dan daun bawang/ikut suka
sedikit minyak
garam dan serbuk perasa

Cara menyediakannya:
1.     Ikan di dipotong2 lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk perasa.kemudian goreng hingga kekuningan.asingkan.
2.     Kurangkan minyak.tumis bawang dan halia.
3.     Masukkan ikan yg sudah di goreng tadi. biarkan sebentar.dan masukkan 2 gelas air.
4.     Bila sudah mendidih masukkan tomato, ham choi dan tauhu.Di ikuti dengan santan, garam dan    serbuk perasa.Biarkan mendidih.
5.     Hidangkan dengan hirisan daun ketumbar dan daun bawang.
### kalau tambah meehun...jadi lah dia MEE HUN SUP HAM CHOI IKAN.
### kalau guna kepala ikan. jadilah dia MEE HUN SUP KEPALA IKAN.
Jom try....sangat sedap!

 

No comments:

Post a Comment